AQUA VITAE

Billede til artikel

Det var lidt af et tilfælde, at Lene True og Karsten Kjer Michaelsen endte i Skårup, da de for godt 30 år siden ledte efter et sted at bo på landet. Til gengæld har de i årene siden fået sat den lille by udenfor Svendborg på landkortet for kulinariske oplevelser.

De to var blandt pionererne i Danmark og de første, der begyndte at lave frugtbrændevin i stil med den franske eau-de-vie. Siden de indledende forsøg i 2007 er de kommet langt. I dag producerer de over 20 forskellige slags og har et tæt samarbejde med nogle af landets førende restauranter som Noma og Falsled Kro.

Aqua Vitae Sydfyn ligger midt i et område, hvor man traditionelt dyrker frugt, og produktionen er styret af hvilken og hvor god en frugt, de kan få fingre i. De bruger altid lokal frugt med mindre de ikke kan skaffe det. Så der er kun to undtagelser - brændevin med Williamspærer fra Lilleø og økologiske cideræbler fra Fejø.

I alt bliver det til omkring 8.000 flasker om året, af 35-40 tons frugt, og alt bliver lavet af parret selv med hjælp fra det kobber-skinnende destillationsapparat. De eksperimenterer gerne, også selv om de aldrig kan være sikre på, hvordan det ender, når det kommer ud af hanen. Enkelte gange går det galt - som dengang de prøvede at lave rom på sukkerroer. Det smagte ikke godt nok, så dét eksperiment bliver ikke gentaget.

Læs mere om Aqua Vitae på deres egen hjemmeside.