Allégaarden startede som fritidslandbrug i 1990.
Fra starten har der været lagt vægt på at lave en god slagtekylling med et godt dyreliv.
Deres erfaringer med den almindelige anvendte slagtekylling var at den blev slagtet ved en al for tidlig alder og at den ikke havde plads nok at udvikle sig på og fik ingen nattesøvn.....- der manglede dyrevelfærd.
I 2006 stod deres lille slagteri på ejendommen klar så fjerkræ produceret på ejendommen ikke skal transportes på landevejen før slagtning.
Al slagtearbejde er pr. håndkraft kun skoldning og plukning sker med maskine.
Allégaardens koncept
"Da vi fik muligheden lavede vi vores eget koncept.
Ikke at det bare var super fra første dag - nej, vi brugte de første 3-5 år til at lave små tiltag ud fra vores iagttagelser af kyllingen.
Der har været arbejdet med strøelses-materiale, flere typer på engang - det øger nemlig kyllingens nysgerrighed og dermed dens aktivitet.
Og nattesøvn ...sammenhængende timer hvor kyllingen virkelig finder ro, kan vi se giver velbefindende i døgnets lyse timer.
Ud fra alle vores erfaringer med kyllingen er kalkuner kommet til.....og en frilandskylling, som vi kalder "sommerkylling".
Læs mere om Allégaardens dyr og deres velfærd her om dyrene (allegaardenskylling.dk)
]]>Intet er skønnere end at fylde et fad med jordbær, bage en kage og pynte med ribs eller fylde en frugtkurv med velduftende æbler. Både store og små medlemmer af familien har svært ved at undvære den daglige frugt, og vi nyder at snakke med vores gæster om, hvad de forskellige frugter kan bruges til.
Du kan læse her om, hvordan gården har været i familiens eje i fire generationer, og om hvordan vi lever på gården i dag. Vi vil blive glade, hvis du vil maile ris, ros eller gode råd til os, og endnu mere glade, hvis du kigger forbi, så vi kan snakke sammen." - Ullemose Frugt
]]>Selleberg i dag
Herregården Selleberg er nu hjemsted for den håndværksprægede produktion af Selleberg Specialiteter: Klassiske, nye og anderledes spændende kirsebærprodukter, til forkælelse af både hverdagen, weekender og højtider. Gårdens kirsebærplantage dækker i dag ca. 8 hektar. Alle gårdens bær bliver primært solgt friske i sæsonen, og der suppleres med kirsebær fra andre avlere til alle kirsebærprodukterne.
I 2018 begyndte Mads at eksperimentere med at dyrke tang på liner. I dag dyrker han fire forskellige slags tang. Han har endnu ikke fundet anvendelse for dem alle i hans produkter, så der er stadig plads til at opdage nyt. Tang omsætter næringsstoffer i havmiljøet, så at fjerne tang ved ”vild høst” er ikke den vej han ønsker at gå. Han ønsker tværtimod at tilføre noget, så der kan blive bedre vilkår for det maritime miljø. Derfor har han valgt at når han høster sin tang, lader han en del af tangen sidde på linerne. Så kan tangen vokse videre og bidrage til at omsætte næringsstoffer hele året.
Fårehavegård er et økologisk landbrug med kviehotel, studeproduktion, æbleplantage og markbrug. Der er omkring 250 kreaturer fordelt med ca. 100 kvier på hotel og ca. 150 stude til opfedning. Æbleplantagen er på 7,5 hektar med 18.000 træer og 9 forskellige æblesorter. De 160 ha jord dyrkes med ca. 80 ha græs og ca. 60 ha korn. Græsset er både til afgræsning i sommerhalvåret, og til vinterfoder (ensilage) når de er på stald. Kornet kan være både til foderkorn og brødkorn, og er af forskellige sorter, såsom hvede, triticale, ølandshvede, rug, havre mm.
Vores mikroristeri har til huse i det smukke gamle elværk i Aarup på Vestfyn. Her har vi højt til loftet og hjertet på rette sted. Vi tror på de rene råvarer og udvælger de fineste speciality kaffer. Vi ønsker at skabe en fantastisk velsmagende og bæredygtig kaffeoplevelse. Vi tror på håndværket og de gode kvaliteter – fra farmerens egen hånd til den perfekte ristning og brygning.
Vi tror på de mere lette og feminine smagsnuancer, som gør vores kaffer mere bløde og florale i smagen og derfor rister vi vores kaffer lyst. I det daglige tænker vi og arbejder for at minimere vores aftryk i verden de steder hvor det er muligt og derfor er en stor del af vores sortiment økologisk. " - Holy Bean Coffee Roasters
]]>- Svendborg Kafferisteri
]]>De importerer selv bønnerne og omdanner dem fra bønner til barre.
Flere af deres chokolader er i dag også veganske og laktoserfrie.
Når Stefan laver chokolade, elsker han at eksperimentere med smagene. han synes ikke kun at fyldet i fyldte chokolader og flødeboller skal smage godt. Chokoladen skal også være interessant.
Derfor valgte han at eksperimentere med forskellige bønner, ingredienser og teknikker. Og da han så ramte plet, vidste han at han var nødt til at dele det med andre.
]]>Kødet er magert og lidt vildtagtigt, så hvis man er bange for ’uldsmag’, bliver man glædeligt overrasket.
Læs mere om gården og besøgstider på Vrangbækgaard
]]>Jannik Sinding er stifteren og manden bag Sinding Snaps. Jannik har i mange år arbejdet som uddannet kok, og han startede sin kokkeuddannelse på Hotel- & Restaurantskolen i 2003. Han har stået i lære på det anerkendte Hotel Christiansminde i Svendborg.
Jannik har altid været forelsket i det svendborggensiske, og derfor lå det også i kortene at han og familien, efter en årrække væk, fandt tilbage til sine "rødder" og den fynske natur.
I Byens Gårdbutik har vi Janniks snaps og gin.
]]>Bo har været brygger i mange år, fik øje på det tomme værksted og fik Susanne med på idéen. De bor på Tåsinge og ville gerne bidrage til lokalsamfundet ved at give det noget, man kan være glad for og stolt af, som Bo siger. Dét har de nu gjort, på bare tre år.
De brygger seks øl, som man altid kan få. Det faste sortiment er ikke større, fordi Bo godt kan lide at lege med smag og oplevelser og eksperimentere med, hvad man egentlig kan brygge øl på. Så derfor kommer der også ofte specielle øl fra det lille bryggeri.
Fælles for dem alle er, at Svendborgsund Bryghus gerne vil give øldrikkeren en smagsmæssig oplevelse et stykke over de industri-øl, man køber i supermarkedet. Samtidig går de meget op i designet. Gavlen af bryghuset er udsmykket af Asger Jørgensen, som også står for det enkle, elegante design på etiketterne.
Som bryggeren siger, så er udtrykket vigtigt, for hans øl skal være pæn nok til at kunne stå på bordet i en god restaurant. Og det gør den nu også, flere og flere steder.
Læs mere om bryggeriet på deres egen hjemmeside.
]]>De laver mest persille, både af den krusede og bredbladede slags, men har også en mængde andre afgrøder på de 12 hektar og sælger alt fra grønkål til kartofler og bønner, gulerødder og hokkaido græskar, for blot at nævne nogle få.
Karsten Hansen voksede op på gården i Søsted, som i hans barndom var en ren Morten Korch idyl med 8 køer og 4 grise. Der er en halv hektar, som aldrig nogensinde har været sprøjtet, fordi der altid gik heste på den. I dag kommer gødningen fra en økologisk kvægavler i nærheden, og der er kløver på en stor del af jorden. “Jeg gør egentlig bare som jeg har lært hjemmefra”, fortæller Karsten Hansen med et smil. For ham er økologi en passion og alt er “håndlavet”, som han kalder det - for de plukker med hænderne.
]]>“Jeg fik for lidt for mit korn, og jeg havde for lidt at bestemme selv”, fortæller han. Så Kristian besluttede at gå i lære hos et ældre møller-par, der var ved at holde op, og efter et halvt år overtog han deres stenkværne og begyndte som møller.
I dag står der fire stenkværne i en stor, nyindrettet lade, hvor melet ligger fint i store træ-kar. Når det bliver kværnet på sten, så bliver melet ikke så varmt og beholder flere bage-egenskaber.
Kristian Andersen laver 60-70 forskellige slags, og man skulle måske ikke tro det, men moden skifter også indenfor mel. For nogle år siden var det især spelt, nu er det mere Ølandshvedemel, der er populært. Men ligegyldigt hvilken slags, så er kvaliteten i top. Som mølleren siger, så skal det være godt at bage med.
Læs mere om Økomølleriet på deres egen hjemmeside.
]]>Det er Hereford kvæg, kødfulde og samtidig nøjsomme dyr, forklarer ejer Morten Anker Christensen. Bedriften har været økologisk siden 1999, og udover kvæg har de normalt også nogle grise af gammel dansk landrace, der løber rundt.
Moselund økologi slagter ikke mere end 5 dyr om året fra Hereford-familien, og her er der ingen stressede dyr. Alt ånder ro, og når køerne har kalve, får de lov at gå sammen lige så længe, som de har brug for. Som Moselunds ejer siger, så er det her et naturlandbrug.
]]>De to avlere var nogle af de allerførste seriøse vindyrkere i Danmark og kan fortælle mange sjove historier om de erfaringer, de har måttet gøre sig undervejs. Som dengang, da den første mousserende vin eksploderede mellem hænderne på dem.
Siden er der kommet styr på både den og alle de andre vine, som Skaarupøre Vingård i dag producerer, alle efter biodynamiske principper. Udover hvid- og rosévin så er det blandt andet en valnøddesnaps, lavet på nødder fra gårdens eget træ, en Drue-dram i stil med italiensk grappa, og en dessertvin på Rondo-druen.
Parret tager gerne imod besøgende og er ofte værter for arrangementer på den idylliske gård, for deres ambition og mål er ikke kun, at de selv skal blive bedre, men også at være med til at højne det kulinariske niveau på Sydfyn. Så man vil ofte se dem i et samarbejde med andre af områdets lokale producenter.
Læs mere om Skårupøre Vingård på deres egen hjemmeside
]]>Jørgen Hoff er den bedste ambassadør for danske oste, som tænkes kan, for han elsker at lave og spise dem og kan tale om dem med en passion, der kan få smagsløg til at dirre af forventning. Manden er stolt af dét, han laver, og det kan mærkes, når han fortæller om de gode gamle opskrifter og teknikker, som han stadig anvender:
“Det kender jeg ikke andre, der gør”, siger han for eksempel om den håndæltede Maribo - en klassiker i et bredt udvalg af oste af mange slags.
Det er dog især den fynske rygeost, der produceres på Gundestrup, og det er i følge Jørgen Hoff også den, man kan være særligt stolt af, fordi den er original dansk og ikke kopieret efter en udenlandsk model.
Den danske mejeri-historie er alligevel unik, og Hoff glæder sig over at være en del af den kultur og arbejder med en ambition om altid at udvikle og lave nyt. Det var blandt andet derfor, at han begyndte at lave øl på valle, biproduktet fra osteproduktionen, og i dag brygger han en række øl, også til specielle lejligheder. For ost og øl passer godt sammen. Så Gundestrup, det gamle mejeri fra 1888, er i dag også et bryghus.
Læs mere om Gundestrup Mejeri og Bryghus på deres egen hjemmeside.
]]>Det er almindeligt kendt i Svendborg, at Kasper bager byens - hvis ikke Danmarks - bedste croissanter. De flyver ud ad døren sammen med rugbrød, surdejs-boller og -brød. Hans egen forklaring på succesen er, at han har øvet sig. “Du skal øve, øve, øve og gøre det 10.000 gange,” forklarer han.
Efter at have arbejdet flere steder, blandt andet hos Meyer i København, startede han Brødkompagniet for 5 1/2 år siden. Det adskiller sig fra alle andre bagerier ved ikke at have noget salgslokale, så Kasper sælger selv ud af døren, mens han bager. På den måde får han også den kontakt til sine kunder, som han godt kan lide at have.
Brødkompagniet har også et meget mindre udvalg end så mange andre bagere. “Jeg holder mig til dét, jeg er god til”, forklarer Kasper Leander. Alt er 100 procent økologisk, og brødet er lavet med surdej. Sundt - og så holder det længere.
Læs mere om Brødkompagniet på deres egen hjemmeside.
]]>På Sydfyn, der er omgivet af hav og kyster, vil Havsmag gerne udbrede kendskabet til tang og det kæmpe potentiale i en endnu udnyttet ressource - og som er en sund og lækker spise.
Vi anbefaler silden på Brødkompagniets rugbrød med æg syltede rødløg og sej fileten i en pastaret med spinat og kapers. Fisken kan spises kold eller opvarmes i dåsen - enten på bål eller i en gryde med kogende vand. Nemt og meget lækkert.
]]>På markerne går får, grise og kvæg i de mest idylliske omgivelser, man kan tænke sig. På bakker med skov og krat, i Syltemade Ådal ved det sydfynske øhav, lever dyrene godt og sundt, inden de bliver slagtet hos små, lokale fynske slagtere.
Hos Lise og Thomas Rasmussen er gæster velkomne. Man må gerne både se og klappe dyrene og ved selvsyn konstatere, at de har et godt liv, så man med god samvittighed kan sætte tænderne i de mange lækre produkter.
Lise pakker selv sine varer, også i små portioner, velegnet til enlige og mindre familier. Høkildegårds pølser er et hit ved mange arrangementer, hvor Thomas ofte er at finde ved grillen, og de arbejder ud fra et ønske om, at der skal være kort fra producent til forbruger.
De slagter omkring 100 grise, 40 lam og 4 stykker ungkvæg om året. Det er et alsidigt og på den måde gammeldags landbrug, og for Lise og Thomas handler det om dyrevelfærd, velsmag og bæredygtighed - og om at være med i den bevægelse på Fyn, der nu er kendt for gode råvarer og madvaner.
Læs mere om Høkildegård på deres egen hjemmeside
]]>Da corona-epidemien kostede dem arbejdet som henholdsvis pilot og sælger af rejser, skulle de finde på noget andet. Eksperimentet med at forvandle kikærter og indiske krydderier til noget lækkert gik over al forventning.
“Munchies er snacks, men det er også mad, fyldt med proteiner og andre gode ting som sunde krydderier. Vi ville lave en snack, som ikke kun var tomme kalorier”, fortæller parret.
Byens Gårdbutik valgte at give salget af parrets dansk-indiske snacks en chance, og siden er det gået stærkt. Produktionen er nu flyttet fra køkkenet i Ollerup til nye lokaler i Skårup, og i juni 2021 vandt deres Mumbai Munchies førsteprisen som årets bedste nye mad-produkt på “Sol Over Gudhjem”, landets største kokke konkurrence.
]]>