STØTTET AF DEN EUROPÆISKE LANDBRUGSFOND FOR UDVIKLING AF LANDDISTRIKTERNE

Tilsagn

DKK 300.000

Overordnet projektbeskrivelse: Idé og formål

I Byens Gårdbutik får du for et øjeblik lov at glemme, at du er i byen og gå på opdagelse blandt friske fødevarer, dufte og smagsoplevelser fra de sydfynske gårde og haver. Byens Gårdbutik tilbyder lokale rå- og fødevarer og bidrager til at øge kendskabet til et lokalområde, der bugner af dejlige fødevarer, lokale specialiteter og kulinariske oplevelser. Butikkens el-drevne varevogn sikrer den direkte vej fra de sydfynske gårde til butikken og de lokale køkkener og spisesteder.

Hver sommer mødes lokale fødevareproducenter med et sultent og nysgerrigt publikum på Kulinarisk Sydfyns Fødevaremarked i Svendborg. Små fødevareproducenter og madentusiaster kommer til byen og præsenterer deres produkter, lokker med smagsoplevelser og diskuterer holdninger til fødevareproduktion, økologi og bæredygtighed. Byens Gårdbutik vil facilitere mødet mellem lokale producenter og deres publikum i samme ånd – men hele året. Der vil være friske råvarer, fynske specialiteter, kolonial, køl og frys på hylderne, og under mottoet LOKALT PRODUCERET – BÆREDYGTIGT LEVERET ruller Gårdbutikkens el-drevne varevogn hver dag ud til lokale køkkener og spisesteder og sikrer friske råvarer, sporbarhed og direkte levering uden belastende omveje.

Byens Gårdbutik drives som socialøkonomisk virksomhed, der tilbyder beskæftigelse og opkvalificering for udsatte grupper på kanten af arbejdsmarkedet. Et eventuelt overskud geninvesteres i virksomheden til udvikling af forretningsområder, der kan gavne udviklingen af butikkens aktiviteter og den socialøkonomiske indsats.

Byens Gårdbutik vil mere end at handle med lokale fødevarer: Medarbejderne i butikken deler ud af viden om produkterne og viser vejen til producenterne. Der tilbydes smagsprøver og aktuelle sæsonvarer og madtemaer præsenteres. Lokale events og turismeaktiviteter formidles i samarbejde med Kulinarisk Sydfyn og i køkkenet klares frokost og mødeforplejning på bestilling.

Resultater

I Byens Gårdbutik forhandles nu fynske produkter fra 55 forskellige producenter

Der er ansat fem medarbejdere hvoraf fire er ansat i fleksjob.

Byens Gårdbutiks chauffør bringer fynske varer fra lokale producenter til eksterne samarbejdspartnere (fx restauration, bager, storkøkken) i den el-drevne varevogn eller på ladcykel.