Erfaringer fra Klimafamilie-mor
Det er os - dig og mig - der skal ændre vaner
Den nye rapport fra FNs klimapanel gør det meget tydeligt, at vi alle skal handle nu. Ikke kun politikerne. Det er os, dig og mig, der skal ændre vaner, og vi skal gøre det fra i dag. Vi kan ikke tillade os at vente på, at verdens politikere bliver enige om en plan, der for alvor kan begrænse vores CO2 forbrug.
Politikere, der siger, at vi er godt med, spiller fallit. Rapporten slår fast, at det går for hurtigt den gale vej, så nu må vi alle ændre adfærd, for eksempel når vi køber ind til aftensmaden i dag.
Lige nu er der ingen konsekvenser for den enkelte ved at have et alt for højt CO2 forbrug. Vi ser det ikke, vi mærker det ikke - i modsætning til overtræk på bankkontoen eller for stort et indtag af kalorier. Det er samtidig rigtigt svært for den enkelte at vurdere, hvor højt ens CO2 forbrug egentlig er, selv om man måske godt kan have en fornemmelse for, hvor og hvornår man synder mest.
Eksperiment: Klimafamilie skærer 40% af CO2-forbruget
For et par år siden deltog jeg i et eksperiment, hvor fire sydfynske familier i tre måneder skulle leve efter nye retningslinjer for at reducere CO2-forbruget. Vi konstaterede, at vores hverdags-familie forholdsvist nemt kunne skære forbruget ned med op til 40 procent, alene i vores husholdning. Der var mange lavthængende frugter, som gav en stor gevinst på klimaregnskabet.
Vi lærte, at den nemmeste måde at spare på CO2-aftrykket i hverdagen er ved at købe brugt og altså genbruge, men også ved at spise mad, der er i sæson, dyrket i lokalområdet. I Svendborg har vi Byens Gårdbutik, drevet af AOF Center Sydfyn med sigte på at støtte bevidst og klimavenlig forbrugeradfærd og de små producenter af fødevarer.
Butikken handler kun med lokale varer, og den slags forretninger burde der være i alle byer. Vi oplever, at mange forbrugere rigtigt gerne vil ændre adfærd for at hjælpe klimaet, men de skal have hjælp og idéer til at gøre det.
Udover at handle lokalt og genbruge er der nogle enkle basale råd, man kan følge:
-
Stop med at spise okse- og lammekød.
-
Ingen flyrejser.
-
Begræns streaming. (Internettet udleder globalt ligeså meget CO2 som al flytrafik tilsammen)
-
Brug cyklen eller offentlig transport.
-
Tag flere dage, hvor du slet ikke spiser kød.
-
Hvis du køber nyt, skal det være kvalitet, der holder.
Det er naivt at tro, at vi ikke kommer til at mærke de omstillinger, vi alle skal igennem. Også i vores velfærdssamfund bliver vi nødt til at gå på kompromis med de forbrugsvaner, som vi ellers er så glade for, og det bliver træls og irriterende for os alle.
Men selv om det kan være nemt at føle sig magtesløs i forhold til den globale krise, så er der ændringer, som vi hver især kan bidrage med hver dag. Samtidig kan jeg så ønske af vores politikere, at de snart sætter regulerende afgifter på, så vi alle bedre kan lære at navigere i CO2 forbruget og ikke skal famle i blinde. Jeg tror, at mange gerne vil bidrage, og jeg håber og tror, at vi kan nå det endnu.